Suchý únor? Buďte raději střídmější celý rok a dejte šanci nealkodrinkům (2024)

Nealko gin nebo nealko rum? Jsou nealkoholické destiláty podvod? Mediálním éterem opět rezonuje suchý únor a abstinence.

Samotný půst je na svědomí každého z nás. Nicméně trh je již za posledních několik let mnohem vstřícnější vnabídce.

Barmani jsou dnes připravení vám nabídnout nealkoholické koktejly. Můžete najít širokou selekci nealkoholických vín, piv a produktů, které nahrazují alkoholické varianty. To je ale také dost často kontroverzním tématem, protože produkty označené jako „nealkoholické destiláty“, jsou pro mnohé z nás nonsens, nesmysl nebo dokonce podvod.

Označení nealkodestilát není jediný problém

Upřímně, částečně tomu musím dát za pravdu. Problém je podle mě hlavně vchybném pojmenování „nealko gin", „nealko rum“, atp. Česká legislativa v tomto není sjednocená sEvropskou unií a některé zákony stímto druhem produktů ani nepočítají. Ale abychom neukazovali jen směrem kbyrokracii, věřte, že snealkoholickým destilátem neumí pracovat ani sociální sítě a považují ho za alkohol. Tím pádem nelze širokému publiku komunikovat informace o této kategorii.

Vikeza gastro byla první společností, která se rozhodla prolomit toto tabu. Mezi první značky na českém trhu patřily a patří Borrago a RedBitter. Aktivně snimi pracujeme, snažíme se edukovat a vysvětlovat včem daná kategorie dává smysl, jak pracovat snealko produkty za barem, jak si správně připravit cenotvorbu. Je nám jasné, že se většinou bavíme o doplňkové nabídce, ale právě díky tomu barmanům nabízíme širší spektrum možností, co použít na ony nealkoholické drinky. Nejednou se mi už stalo, že nealkoholická verze překonala tu alkoholickou. Vtomto roce máme vplánu rozšířit nabídku o několik dalších výrobců.

Důkazem je, že tento trend distribučně nebo dokonce vlastní výrobou následují další značky. Zmiňme například Seedlip a Gordon’s (Stock Plzeň-Božkov), Ceder’s (Jan Becher Pernod Ricard) nebo značku Vassa, která se u nás vyrábí. To je jen zlomek celosvětové produkce – na globálním trhu najdeme řadu dalších „nealkoholických destilátů“, a to nejen od malých společností. Dalším důkazem může být rapidní nárůst vzastoupení na legendárním gastronomickém veletrhu Bar Convent Berlín.

Suchý únor? Buďte raději střídmější celý rok a dejte šanci nealkodrinkům (1)

Obhajoba nealka

Pojďme ještě na chvíli zpět, ktomu, jestli „nealko destilát“ má mít své místo vbarové nabídce. Když po druhé světové válce přišly první pokusy na výrobu nealkoholického piva, tento produkt dostával stejné posměšky a stejné komentáře. Vroce 2021 však tvořilo nealkoholické pivo 2,4 % zcelkového prodeje na světě. Může se to zdát málo, ale do této kategorie se počítají pouze piva sabsolutní 0 % (u piva jsou považované za nealkoholické i produkty sobsahem alkoholu pod 0,5 %). A nutno dodat, že před deseti lety byla světová spotřeba 1,5 %. Tedy růst této kategorie je nepopiratelný a každý z nás by si měl sáhnout do svědomí - nealko pivo nám ve společnosti zas až tak nevadí… No a co nealko víno? To se ve společnosti také vyskytuje a nikdo úplně neřeší názvosloví. Co teprve, když narazíme na označení vegan burger, alternativní mléko, atd. Příkladů, kde můžeme rozebírat názvosloví je mnoho.

Stejně často se setkáváme sargumentem, že se jedná o geniálně předraženou ochucenou vodu, a to si přeci každý dovede vyrábět sám. Popravdě, ono není zas tak snadné si pokaždé infuzovat vodu ve stejné kvalitě. Minimálně narazíte na to, že ovoce nebo bylinky jsou vjiné kvalitě. U produktů, které jsou vytvářené vkategorii nealkoholických, máte jistotu vchuti, vkvalitě a ve stabilitě produktu.

To by nemuselo existovat ani ovocné pyré, fresh juice a mnoho další polotovarů, které jsou hojně využívané vgastronomii, protože zjednodušují a zrychlují práci.

A když už si budete vyrábět náhradu alkoholu sami, jen to podporujeme. Jelikož za nás je to další šíření osvěty vtéto kategorii.

Pokud abstinujete, nestyďte se za to. Když o tom budete sostatními mluvit, vyhnete se sociálnímu tlaku okolí, přemlouvání. Důvodem, proč pít střídmě nebo nepít vůbec, není jen kampaň vnejkratším měsíci roku. Důvodů najdeme nespočet. Dejte šanci nealkoholickým drinkům a oslovte svého barmana, aby vám nějaký připravil.

Co a jak si namíchat?

Tea and Tonic - T&T

Připravte si silnější výluh vašeho oblíbeného čaje. Vhodný je Earl Grey i Ibiškový.

Větší sklenici naplňte kostkami ledu. Do sklenice nadávkujte 4-5 cl silného čaje (doporučujeme využívat odměrku, ať každý váš každý drink chutná stejně), 2 cl čerstvé grepové šťávy a dolijte prémiovým tonikem Double Dutch indian water. Jako ozdobu doporučujeme bylinku a lehce opálený měsíček grapefruitu. Pro zpestření chuti lze na dolití využít prémiový mixer Double Dutch granátové jablko sbazalkou, kde doporučujeme jako ozdobu pomeranč, bazalku a granátové jablko.

NoNa

Větší sklenici naplníme ledem a do sklenice odměříme 5 cl nealkoholického Red Bitter a 1 cl citronové šťávy. Dolijeme brusinkovou limonádou Cosmo Balis. Do sklenice vložíme snítku rozmarýnu.

VirGin & Tonic

Kdo by neznal základ tohoto drinku... Ukážeme vám, jak si ho vychutnat i bez přítomnosti alkoholu.

Připravíme si sklenici, kterou naplníme ledem. Odměříme si 4 cl nealkalického produktu Ceder's crisp a doplníme prémiovým mixerem Double Dutch okurka svodním melounem. Jako ideální ozdobu navrhujeme snítku čerstvého tymiánu a kousek melounu. Léto máte hned o kousek blíž.

1 / 3
Suchý únor? Buďte raději střídmější celý rok a dejte šanci nealkodrinkům (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 5819

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.