Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (2024)

  • Door de redactie

20 jun 2024, 23:46

Terwijl de ogen in Europa gericht zijn op het EK, gaat in de nacht van donderdag op vrijdag de Copa América van start. Ook deze editie zijn er vanzelfsprekend grote namen aanwezig; Lionel Messi, Vinicius Júnior en Darwin Núñez om er maar een paar te noemen. Buiten de grote internationale namen zijn er ook een weer volop (voormalig) Eredivisie-spelers aanwezig.

Belangrijk om te weten; bij de Copa América worden sinds 1993 landen uitgenodigd die niet lid zijn van CONMEBOL. Dit jaar zijn dat dus Canada, Mexico, Jamaica, de Verenigde Staten, Panama en Costa Rica.

Groep A

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (1)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (2)Argentinië

De grote favoriet voor de titel. De wereldkampioen trapt het toernooi in de nacht van 20 juni op 21 juni af in een wedstrijd tegen Canada. In de selectie van Messi en consorten zit één speler uit de Eredivisie en een tweetal dat een verleden heeft in de Nederlandse competitie. Allemaal bij dezelfde club. Argentinië is overigens de titelverdediger op het toernooi.

  • Gerónimo Rulli (Ajax)

  • Lisandro Martínez (Manchester United, oud-Ajax)

  • Nicolás Tagliafico (Olympique Lyon, oud-Ajax)

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (3)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (4)Peru

De tweevoudig winnaar van de Copa. Dit jaar zullen de verwachtingen wat getemperd zijn, maar de Peruanen kunnen altijd verrassen. Een voormalig Eredivisie-speler doet in ieder geval niet mee bij La Blanquirroja; Renato Tapia. De oud-middenvelder van Feyenoord heeft een bijzondere reden. Via X schreef hij: "Iedereen weet dat mijn contract bij Celta de Vigo deze zomer afloopt en dat daarna de transfermarkt geopend is. In deze context is trainen en het spelen van wedstrijden een erg groot risico voor mijn persoonlijke en professionele toekomst." Tapia wordt al maanden in verband gebracht met een overstap naar Girona, dat Champions League gaat spelen volgend seizoen.

Toch doen er genoeg (oude)-bekenden mee bij Peru. FC Emmen kon in de seizoenen 2019-2021 over twee Peruaanse pareltjes beschikken. Sergio Peña en Miguel Araujo. Peña vertrok in 2021 naar Malmö FF, dat Champions League speelde. Araujo bleef nog even. De verdediger speelde uiteindelijk liefst 118 duels voor Emmen.

  • Marcos López (Feyenoord)

  • Miguel Araujo (Portland Timbers, oud-FC Emmen)

  • Sergio Peña (Malmö FF, oud-FC Emmen)

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (5)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (6)Chile

Geen Eredivisie-spelers bij de winnaar uit 2015 en 2016. Wel speelt de inmiddels 35-jarige Alexis Sánchez nog altijd bij La Roja. Verder ontbreekt het aan grote namen bij Chile, dat voor een groot deel afscheid heeft moeten nemen van een gouden generatie. Uit die groep behoren oudgedienden Claudio Bravo (41 jaar oud) en Mauricio Isla (36 jaar oud) nog steeds tot de selectie.

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (7)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (8)Canada

Toen Canada in 2021 meedeed aan het WK in Qatar, leek er sprake te zijn van een nieuw voetballand om rekening mee te houden. Toch lijkt de selectie de torenhoge verwachtingen niet helemaal waar te kunnen maken. Wel zijn er ook bij Canada een aantal grote namen aanwezig zoals Jonathan David van Lille en Alphonso Davies van Bayern München.

Groep B

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (9)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (10)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (11)MexicoCopa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (12)

El Tri is een van de genodigden bij de 48ste editie van de Copa. Om nou te zeggen dat er in Mexico reikhalzend naar het toernooi wordt uitgekeken, is absoluut niet waar. Er heerst een absolute voetbalcrisis in Mexico. De analisten in het land zijn het over één ding eens; de prijs gaat niet mee terug naar Mexico City. Voor de Nederlandse fans is er reden om minder cynisch te zijn. Er loopt een hoop Eredivisie-geweld rond bij de selectie van bondscoach Jaime Lozano. Feyenoorder Santiago Gimenez lijkt eindelijk zeker van een basisplaats, al is dat nog altijd niet 100 procent zeker. Wie wel zeker is van een plekje bij de eerste elf is Edson Álvarez. De oud-middenvelder van Ajax is inmiddels aanvoerder bij Mexico en geldt als sterkhouder. Overigens is er bij de Mexicaanse selectie ook nog een plekje vrij voor een Eredivisie-target; Érick Sánchez. Een middenvelder van Pachuca die naar verluidt op het verlanglijstje van Feyenoord en Ajax staat. Dan is er nog het bijzondere geval van Jorge Sánchez. De verdediger staat nog altijd onder contract bij Ajax, werd verhuurd aan Porto, maar komt deze zomer weer terug naar Amsterdam. De back deed het aardig bij Porto, maar werd in april uit de selectie gezet, zodat de Portugese club de koopclausule niet hoefde te activeren. Onverrichte zaken moet Sánchez zich na het toernooi weer op De Toekomst melden. Al gaan er geruchten dat hij terug kan keren naar zijn vaderland deze zomer.

  • Jorge Sánchez (FC Porto, oud-Ajax)

  • Edson Álvarez (West Ham United, oud-Ajax)

  • Uriel Antuna (Cruz Azul, oud-FC Groningen)

  • Santiago Gimenez (Feyenoord)

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (13)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (14)Ecuador

Bij Ecuador staat ook een oude bekende op de lijst. John Yeboah, die in het seizoen 2019-2020 onder contract stond bij VVV-Venlo en een jaartje later bij Willem II. Yeboah is geboren in Duitsland, maar komt sinds oktober 2023 uit voor Ecuador. Andere bekenden zijn Piero Hincapié van Bayer Leverkusen en Moisés Caicedo van Chelsea.

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (15)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (16)Venezuela

Dit land zal bij weinig mensen als winnaar zijn opgeschreven bij de Latijns-Amerikaanse voetbalpoultjes. Toch heeft Venezuela geen verkeerde ploeg. Het ontbreekt dan wel aan Eredivisie-ervaring - maar met namen als Salomón Rondón (inmiddels teamgenoot van Oussama Idrissi bij Pachuca) en Yangel Herrera van Girona - is de ploeg lastig te voorspellen. Zo won Venezuela tijdens de WK-kwalificatie met 3-0 van Chili en werd Brazilië op 1-1 gehouden.

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (17)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (18)Jamaica

The Reggae Boyz gaan voor een grote verrassing op de Copa America. Het team bestaat voornamelijk uit in Engeland geboren spelers. Daar plukt de federatie van Jamaica wel de vruchten van en zag het hoe Premier League-spits Michail Antonio zich bij de selectie voegde. Hij doet dan ook mee tijdens de Copa. Voor de oplettende kijker is er ook nog één speler met een Eredivisie-verleden. Joel Latibeaudiere speelde in het seizoen 2019-2020 vijf wedstrijden voor FC Twente en scoorde zelfs een keer in het shirt van de Tukkers.

  • Joel Latibeaudiere (Coventry City, oud-FC Twente)

Groep C

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (19)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (20)Verenigde Staten

Een van de CONCACAF-landen die is uitgenodigd door de CONMEBOL. De Amerikanen, die tevens gastheer zijn dit toernooi, kruipen in Noord-Amerika steeds vaker uit de schaduw van gigant Mexico. Sterker nog, de VS verloor in 2019 voor het laatst van de grote rivaal. Daarna werd er liefst vijf keer gewonnen en werd het twee keer gelijk. Soccer zit dus in de lift. Ook in de Eredivisie is dat te merken, aangezien er afgelopen seizoen drie Amerikanen bij landskampioen PSV speelden. Een daarvan is zwaar geblesseerd en doet niet mee. Dat is natuurlijk Sergiño Dest. Hij moet toezien hoe Malik Tillman en Ricardo Pepi de Nederlandse eer verdedigen. Er lopen ook nog spelers rond met een verleden in de Eredivisie. Luca de la Torre speelde twee seizoenen bij Heracles Almelo en Haji Wright kwam in het seizoen 2019-2020 22 keer uit voor VVV-Venlo. Bij de VS lopen overigens ook een aantal grote namen rond, zoals Weston McKennie van Juventus en Christian Pulisic van AC Milan.

  • Ricardo Pepi (PSV)

  • Malik Tillman (PSV)

  • Luca de la Torre (Celta Vigo, oud-Heracles Almelo)

  • Haji Wright (Coventry City, oud-VVV-Venlo)

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (21)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (22)Uruguay

Hoe is het toch mogelijk dat een land met 3.5 miljoen inwoners, elk toernooi weer, zo'n goed team op de been krijgt. Nadat grootheden als Diego Forlán en Diego Godín moesten stoppen, leek de talentenpool opgedroogd. Toch lopen er ook dit toernooi weer voetballers van topniveau rond bij La Celeste. Darwin Núñez (Liverpool), Federico Valverde (Real Madrid) en Ronald Araújo (FC Barcelona) spelen allemaal bij topclubs en zijn allen jonger dan 25 jaar oud. Toch is er ook nog ruimte voor een speler met een Eredivisie-verleden, en wat voor een. Niemand minder dan Luis Suárez zit weer bij de selectie. De oud-speler van FC Groningen en Ajax behoorde in 2024 nog niet bij de nationale selectie, maar werd door de markante bondscoach Marcelo Bielsa teruggehaald. Darwin Núñez - die net dacht de nieuwe nummer negen van Uruguay te zijn - kende zijn plek en gaf het nummer meteen weer terug aan Suárez. Núñez speelt het toernooi uiteindelijk met nummer negentien. Overigens zit ook de 31-jarige doelman Sergio Rochet bij de selectie. Hij verdedigde van 2014–2017 de goal van AZ.

  • Sergio Rochet (Internacional, oud-AZ)

  • Luis Suárez (Inter Miami CF, oud-FC Groningen en Ajax)

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (23)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (24)Panama

Wie de selectie van Panama doorspit, zal weinig Eureka-momenten ervaren. Misschien wel omdat er nog nooit iemand met de Panamese nationaliteit in de Eredivisie heeft gevoetbald. Amir Murillo is de bekendste naam. Hij speelt in de Ligue 1 bij Marseille.

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (25)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (26)Bolivia

Ook bij Bolivia geen voormalig Eredivisie-spelers. Het nationale elftal van Bolivia blijft echter wel fascinerend. Het verschil of La Verde thuis of uit speelt, is gigantisch. Dat is echter niet vreemd. Het stadion van de nationale ploeg - Estadio Hernando Siles - ligt op 3600 meter hoogte. Er is amper zuurstof en dat zijn veel sterren uit de Europese competities niet gewend. FIFA wilde een regel om ervoor te zorgen dat er geen wedstrijden meer boven de 2500 meter mochten worden gespeeld, maar daar ging Bolivia succesvol tegen in beroep. Gevolg is dat het geregeld punten pakt tegen landen als Peru en Colombia in thuiswedstrijden.

Group D

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (27)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (28)Brazilië

Naast Argentinië natuurlijk de grote favoriet voor de eindzege. Hoewel, op papier. Oud-legende Ronaldinho zei niet lang geleden dat hij niet gaat kijken naar zijn elftal tijdens de Copa América. "Dit is misschien wel een van de slechtste teams van de laatste jaren", zei hij. Achteraf pareerde Ronaldinho zijn eigen kritiek door te zeggen dat het om een publiciteitsstunt zou gaan. Het maakt de tongen echter nogal los in Brazilië. Toch zitten er vanzelfsprekend weer heel wat grote kanonnen bij de Seleção. Vinícius Júnior van Real Madrid, Marquinhos van Paris Saint-Germain en Alisson Becker van Liverpool, om er maar een paar te noemen. Ook is er een speler met iets wat lijkt op een Eredivisie-verleden. Andreas Pereira speelde van 2005–2011 bij PSV, maar maakte nooit zijn debuut voor de Eindhovenaren. Manchester United nam hem op jonge leeftijd over en op dit moment speelt de middenvelder bij Fulham.

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (29)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (30)Colombia

Een outsider, maar dat is het eigenlijk elke Copa América. Toch wist Colombia het toernooi maar één keer te winnen, in 2001. Deze editie hebben Los Cafeteros een behoorlijk sterk elftal. De hoop zal zijn gevestigd op spelers als Luis Díaz van Liverpool en Jefferson Lerma van Crystal Palace. De Eredivisie-kenner kan zijn geluk ook niet op met de selectie die bondscoach Néstor Lorenzo heeft samengesteld. Davinson Sánchez, Santiago Arias en Luis Sinisterra behoren allemaal tot de definitieve selectie.

  • Luis Sinisterra (Bournemouth, oud-Feyenoord)

  • Davinson Sánchez (Galatasaray, oud-Ajax)

  • Santiago Arias (Bahia, oud-PSV)

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (31)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (32)Paraguay

Er wordt in Paraguay gesnakt naar nieuw voetbalsucces. Het land won de Copa América twee keer, maar de laatste keer was 1979. Sindsdien hebben een aantal grote namen het shirt van La Albirroja. Roque Santa Cruz, Nelson Valdez en de legendarische keeper José Luis Chilavert. Paraguayaanse Nederlanders zijn er niet veel. Édgar Barreto is de bekendste. Het boegbeeld van N.E.C. speelde 60 interlands voor Paraguay, maar is al lang en breed gestopt. De ogen in Asunción zullen nu gericht zijn op Miguel Almirón van Newcastle United.

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (33)Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (34)Costa Rica

Tot slot Costa Rica. Het tropenland is ook uitgenodigd door de Zuid-Amerikaanse bond, maar beschikt niet meer over een topselectie. De bekendste spelers is Joel Campbell, die er al bij was tijdens de Copa América van 2011. Het gemis van keeper Kaylor Navas - die vlak voor het toernooi bekendmaakte dat hij stopte bij het nationale elftal - zal voelbaar zijn. Er loopt nog wel een bekende bij Costa Rica. Manfred Ugalde - die van 2021-2024 bij Twente speelde - zit bij de selectie. De Tukkers ontvingen naar verluidt zo'n 15 miljoen euro voor de aanvaller. Ugalde heeft overigens nog niet echt kunnen aarden in Rusland. In zestien wedstrijden, maakte hij pas één doelpunt.

  • Manfred Ugalde (Spartak Moskou, oud-FC Twente)

Copa América 2024: Deze (oud)-bekenden doen mee (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 6379

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.